امروز برابر است با :28 اردیبهشت 1403

هوش تجاری BI

هوش تجاری، Business Intelligence که به اختصار BI نیز نامیده می شود، یک فرآیند تکنولوژی محور جهت تحلیل داده است که به کمک آن، اطلاعات مفید و عملی به مدیران و صاحبان کسب و کارها، داده می شود. ابزارهای BI جهت بررسی و تحلیل اطلاعات به شکل های مختلفی ارائه می شود؛ به طور مثال، گزارش، داشبورد، چارت، نقشه، گراف و همه ابزارهایی که قادر به نمایش داده های خام در قالب های بصری و قابل استفاده هستند.

در اصل، هوش تجاری به افراد به عنوان یک مدیر یک کسب و کار کمک می کند تا دریابند چه عواملی در موفقیت یا شکست برنامه های آن ها تاثیر گذار است و همین امر موجب می‌شود تا بتوانند عواملی که باعث کسب سود بیش تر می شود را شناسایی کنند. BI شامل طیف وسیعی از ابزارها، اپلیکیشن ها‌ و متدلوژی ها می شود که به کسب و کارها کمک می کند تا بتوانند داده ها را از سیستم داخلی و منابع خارجی سازمان گردآوری کنند و آن ها را آماده بررسی و تجزیه تحلیل کنند؛ سپس، از مجموع این داده ها یک گزارشی تدوین می شود تا به مدیران و صاحبان کسب و کار ارائه شود.

مزایای هوش تجاری

در ادامه مزایای استفاده از هوش تجاری در سازمان ها را بررسی می کنیم:

1. انجام اصولی امور و برنامه ها

مدیریت امور در یک سازمان نباید همچون انجام قمار باشد و مدیران، باید بر اساس اطلاعات کامل و برنامه ریزی های دقیق، بهترین تصمیم گیری ها را داشته باشند تا بتوانند کسب و کار را در مسیر یک آینده روشن هدایت کنند. از همین رو، داده های جمع آوری شده برای یک سازمان باید شامل اطلاعات صحیح و دقیقی باشد تا مدیران و صاحبان کسب و کار، بتوانند انتخاب های درستی انجام دهند. هوش تجاری می‌تواند جمع آوری داده های دقیق تاریخچه ای، به روزرسانی اطلاعات، پیش بینی برنامه ها و تجزیه و تحلیل داده ها را انجام دهد.

2. ایجاد میانبر برای رسیدن به پاسخ سؤالات سازمان

به کمک BI می توان پاسخ های سریع تر و کامل تری به سؤالات کسب و کارها ارائه داد و در صورت عدم استفاده از این سیستم، باید زمان زیادی را صرف مطالعه و بررسی اطلاعات و گزارشات کرد.

3. کسب معیارهای کلیدی برای مواقع مورد نیاز

این روزها، اکثر عرضه کنندگان نرم افزارهای هوش تجاری، برنامه هایی ارائه می دهند که به کاربران این امکان را می دهد تا گزارشات و داشبوردهایی از معیارهای کلیدی کسب و کار KPI(Key Business Indicator) در هر زمان و بر روی هر پلتفرم سخت افزاری که در دسترس دارند، داشته باشند. ارائه اطلاعات فروش و بازاریابی و داده های ضروری سازمان ها در هر زمان، از ویژگی های مهم BI است.

4. کسب بینش از رفتار مشتریان

از دیگر مزایای اصلی سیستم هوش تجاری این است که به کسب و کارها کمک می کند تا به بینشی کامل نسبت به رفتار مشتریان خود برسند و دریابند که کدام مشتری خرید خود را به پایان رسانده و کدام مشتری خرید نکرده تا به کمک این اطلاعات، بتوانند به سود بیش تر برسند و مشتریان ارزشمند خود را حفظ کنند.

5. شناسایی فرصت های فروش

سیستم BI به کسب و کارها کمک می کند تا از طریق اطلاعات مربوط به مشتریان، مدل های پالایش و پیش بینی بسازند و به وسیله این مدل ها، نمایندگی های فروش خود را مدیریت کنند تا در نقطه تماس مناسب با مشتریان خود قرار گیرند.

6. سهولت در انجام برنامه ها

کسب و کارها از طریق سیستم BI می توانند به بینشی دقیق نسبت به عملکرد خود برسند و دریابند که در کدام قسمت از برنامه ها، نیازمند ایجاد تغییرات در عملکرد خود هستند.

7. بهبود بهره وری

بسیاری از سازمان ها زمان زیادی را صرف می کنند تا منابع داده ای اداره ها و بخش های مختلف را یکپارچه کنند تا وضعیت کسب و کار خود را درک کنند؛ سپس اگر خیلی خوش شانس باشند که بتواند داده هایی از این طریق به دست بیاورند، لازم است این اطلاعات را ترکیب و تبدیل به گزارشات مؤثر کنند. با کمک هوش تجاری می توان همه اطلاعات را به سادگی و درستی، جمع آوری کرد و در یک گزارش یا یک داشبورد نمایش داد تا به میزان زیادی در زمان و هزینه ها صرفه جویی شود و بتوان موارد ناکارآمد را حذف کرد.

8. شناسایی بازار و شناخت موقعیت خود

سیستم BI قادر است به طور صحیح و کامل پیش بینی کند که در بازه های زمانی مشخص، در کسب و کار شما چه اتفاقی خواهد افتاد؛ به عنوان نمونه، چند واحد از محصولات و خدمات خود را خواهید فروخت، از طریق کدام فروشگاه، در چه منطقه جغرافیایی و یا توسط کدام بخش از مشتریان خود. علاوه بر این، مزیت رقابتی که از تجزیه و تحلیل این اطلاعات به دست می آید، برای سازمان ها بسیار مهم و تاثیرگذار است.

مقاله پیشنهادی: مدیریت ارتباط با مشتری

کاربردهای هوش تجاری

به صورت کلی، کاربردهای هوش تجاری شامل موارد زیر است:

  • نظارت بر عملکرد سازمان
  • انجام تصمیم گیری ها و برنامه ریزی های استراتژیک
  • بررسی و بهبود فرایندهای تجاری
  • ارائه اطلاعات مفید درباره مشتریان
  • مشخص کردن فرایندها، الگوها و روابط در اطلاعات
  • شناسایی مشتریان سودآور و دلیل وفاداری آن ها

اگر قصد دارید در تجارت خود پیشرفت کنید، لازم است مشتریان را در اولویت قرار دهید، چراکه بدون وجود آن ها ماهیت کسب و کار شما به خطر میفتد؛ در نتیجه، نیازها و تقاضاهای مشتریان خود را در نظر بگیرید و با تغییرات آن ها همسو شوید. هوش تجاری به شما کمک می کند تا روند رشد و افول تقاضا را پیش بینی کنید و محصولات و خدمات مورد نیاز بازار را به مشتریان ارائه دهید.

هوش تجاری چه تاثیری در کسب و کار دارد؟

اولین قدم در اجرای هوش تجاری، گرد آوری تمامی اطلاعات در یک دیتابیس (پایگاه داده) است که در این زمان، باید تصمیم بگیرید که داده های خود را به طور روزانه، هفتگی یا ماهانه جمع‌آوری کنید. این دیتابیس شامل همه اطلاعات کسب و کار شما مانند خرید و فروش ها می‌شود و به این صورت، داده ها در هر زمان و شرایطی برای شما قابل دسترس هستند؛ در نتیجه، چیزی که سازمان های مبتنی بر سیستم BI را از کسب و کارهای قدیمی متمایز می کند، سرعت دسترسی به اطلاعات است.

به عنوان مثال، فرض کنید که مدیر یک شرکت، جلسه ای برای تصمیم گیری اساسی در شرایطی مهم برای کسب و کار خود قرار دارد و قطعا در این جلسه به داده های به روز و معتبر نیاز دارد؛ اطلاعاتی که از طریق هوش تجاری و در زمان طلایی، تجزیه و تحلیل شده و در این جلسه مورد استفاده قرار گرفته اند، آینده کسب و کار را تعیین خواهند کرد.

هر سازمانی، به کمک سیستم BI داده های دقیق و هوشمندانه ای در خصوص مشتریان خود جمع آوری می کند و برای بهبود عملکرد و رفع نقاط ضعف خود از آن ها استفاده می کند. در نتیجه، تصمیم با شما است که از نتایج مثبت هوش تجاری در کسب و کار خود بهره ببرید یا از روش های قدیمی برای جمع آوری اطلاعات استفاده کنید.

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --