منتور کسب و کار به عنوان مشاور مدیر و مربی کارکنان یک سازمان است و با تجربه و دانش بالایی که در زمينه های مشخصی دارد، وظیفه مشاوره و رفع بحران های احتمالی کسبوکار در آینده را به عهده دارد.
منتور کسب و کار کیست؟
منتور کسب و کار، یک متخصص با تجربه است که به راهنمایی و انتقال تجربیات و دانش خود به افراد کم تجربه تر در زمینه های حرفهای می پردازد و در حقیقت، برای استفاده از کمک چنین شخصی، لازم است یک مربی باتجربه در زمینه و صنعت خود بیابید که ارزش های مشابه شما را داشته باشد.
رابطه ای که میان منتور کسب و کار و یک سازمان برقرار است، یک رابطه حرفه ای و سودمند است که در آن یک شخص باتجربه به عنوان مربی، تخصص و دانش را به یک شخص کم تجربه انتقال می دهد و در همین بین، مهارت های مربیگری خود را تقویت میکند. یک منتور موثر میتواند به صورت حرفه ای کسب و کارها را راهنمایی کند و در عین حال، رابطه ای دوستانه و حمایتی نیز با آن ها داشته باشد؛ همچنین یک مربی باید همیشه علایق و نیازهای صاحبان کسب و کارها را در نظر داشته باشد و سبک مربیگری خود را متناسب با آن ها تنظیم کند.
برخی اعتقاد دارند که به هر مشاوری میتوان منتور گفت؛ به طور مثال، شما در پلتفرم های ایجاد شده توسط پیام رسان های بین المللی، می توانید در این نقطه از دنیا به فرد باتجربه ای در نقطه دیگری از دنیا وصل شوید و بدون هیچ شناختی نسبت به او، در یک جلسه کوتاه مدت نسبت به یک مسئله خاص، از او مشاوره دریافت کنید و بگویید که به یک منتور مراجعه کردهاید. برخی دیگر معتقدند منتورینگ یک کار حرفه ای تر، رسمی تر و بلندمدت تر است که باید آن را از «مشاوره موردی» جدا دانست.
مقاله پیشنهادی: توسعه کسب و کار
منتور کسب و کار چه ویژگی هایی دارد؟
داشتن یک تصمیم عاقلانه و درست در زمان انتخاب منتور کسب و کار بسیار مهم است؛ زیرا منتور باید فردی باشد که وقتی به او نگاه می کنید، دوست داشته باشید شبیه او شوید. با این حال، چند ویژگی مشترک وجود دارد که تمامی منتورهای خوب و حرفه ای باید آن ها را داشته باشند.
1. آگاهی و تجربه
یکی از مهم ترین ویژگی های لازم برای منتور، آگاهی کامل نسبت به کار و استارتاپ است؛ همچنین، منتور باید تجربه بیش تری در مقایسه با شما داشته باشد. آرگیروپولوس میگوید: «یک مربی موثر فردی است که خصوصیاتش بسیار شبیه به کسی است که شما دوست دارید در آینده شبیه به او شوید.» از طرف دیگر، یک منتور آگاه می تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید که شبیه چه کسی نباشید و چه ویژگی هایی را نداشته باشید.
2. اصالت، همدلی و صداقت
شما باید برای پیشرفت در کسب و کار خود، به دنبال منتوری باشید که شخصیتی مثبت و ویژگی هایی مانند اعتبار، همدلی، خلاقیت و صداقت داشته باشد. شما به کسی احتیاج دارید که بر رشد حرفه ای شما سرمایه گذاری کند، در تمامی شرایط، حقیقت را به شما بگوید، در مواقع لازم، انتقادات سازنده خود را بیان کند و در صورت نیاز، به شما حس پشتیبانی و تشویق را انتقال دهد.
3. خلاقیت
موفقیت و پیشرفت در هر زمینه ای، نیازمند داشتن خلاقیت و نوآوری است که یک منتور کسب و کار توانمند، می تواند با تفکر خلاق و توانایی تفکر متفاوت، به شما دیدی وسیع تر، برای مشاهده زوایای مختلف یک مسئله ارائه دهد.
4. ارزش های مشابه ارزش های شما
در زمان انتخاب منتور کسب و کار مناسب، لازم است مطمئن شوید که آن شخص، دارای سیستم ارزشی مشابه به شما، در برخورد با مسائل و مدیریت امور است. در نتیجه، پیش از انتخاب یک فرد به عنوان مربی، لازم است ارزش ها و خط قرمزهای خود را به عنوان مدیر یا صاحب کسب و کار بشناسید تا بتوانید خود را با یک راهنمای مناسب هماهنگ کنید.
5. گستردگی ارتباطات
یکی دیگر از ویژگی های لازم برای منتور کسب و کار، داشتن روابط گسترده و قوی با مدیران بازاریابی و سرمایه گذاران مختلف است؛ زیرا در اکثر موارد، این روابط و مهارت ارتباط گیری قوی منتور، می تواند بسیار موثر و نتجه بخش باشد. در حقیقت، ارتباط گیری موثر او می تواند به توسعه کسب و کار شما و حل مسائل، بسیار کمک کند.
6. پیشبرد ایده های عملی
یک منتور حرفه ای، باید توانایی ترسیم نقشه راه و مسیر نهایی یک تصمیم را داشته باشد تا در صورت عدم قابلیت اجرای یک ایده و نظر، از اجرای آن جلوگیری کند و شرکت را از شرایط بحرانی نجات دهد.
منتور کسب و کار چه وظایفی دارد؟
اصلی ترین وظیفه منتور، هدایت صحیح مدیران کسب و کار در مسیر درست پیشرفت است؛ به همین دلیل، منتور کسب و کار باید به ترسیم نقشه راه پرداخته، شرایط فعلی بازار را بشناسد و برای تغییرات و مشکلات احتمالی برنامه ریزی دقیق داشته باشد. علاوه بر این، منتور باید با در نظر گرفتن مسیر نهایی، در شرایط خاص و بحرانی، اقدامات متناسب را در جهت حفظ منافع سازمان انجام دهد.
منتور کسب و کار باید بتواند از جوانب مختلف یک تصمیم و راه حل را مورد ارزیابی قرار دهد و در صورت مشاهده هرگونه مشکل و اشتباه، آن را بدون تعارف بیان کند و برای رفع آن، راه حل های مناسب ارائه دهد. مشخصه مهم دیگری که منتور باید داشته باشد، در دسترس بودن همیشگی آن تا جای ممکن است؛ زیرا در برخی مواقع، در سازمان شرایطی پیش خواهد آمد که مدیران و کارمندان نیازمند مشاوره فوری برای تصمیمگیری سریع هستند. به همین دلیل، حضور منتور و در دسترس بودن آن برای کسب و کار و بیرون آمدن از بحران ها، بسیار مهم و ضروری است. با این تفاسیر، وظایف منتور کسب و کار را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
- هدایت مدیران کسب و کار در مسیر صحیح و درست
- ترسیم مسیر پایانی و نهایی
- داشتن تفکر الگوریتمیک
- ترسیم نقشه راه یک کسب و کار
- بیان اشتباهات
- داشتن صداقت
- در دسترس بودن دائمی
- الهام بخش بودن
دیدگاهتان را بنویسید