امروز برابر است با :24 آذر 1403

مشاور کسب و کار

مشاور کسب و کار به شخصی گفته می شود که با بررسی، تجزیه و تحلیل کسب و کارها، درمورد روند فعالیت آن ها، نظرات تخصصی و کارشناسانه می‌دهد و با ارائه راهکارهای مناسب، به سازمان ها کمک می کند تا به اهداف خود برسند و مشکلات پیش آمده را حل کنند. با تمام این توصیفات، مشخص است که نقش مشاور تجاری در رسیدن کسب و کارها به موفقیت، بسیار مهم و حیاتی است.

مشاور کسب و کار کیست؟

مشاور کسب و کار با داشتن دانش و تجربه در زمینه تجارت، می‌تواند هم به کسب و کارهای تازه تاسیس شده کمک کند و هم کسب و کارهای قدیمی را بهبود و ارتقا بخشد. این افراد که مشاوره های مدیریتی را در جهت بهبود عملکرد و بهره‌وری سازمان ها انجام می دهند، کسب و کارها را تجزیه و تحلیل کرده و راهکار هایی متناسب با اهداف شرکت ها ارائه می کنند.

صاحبان کسب و کارها باید هنگامی از کمک مشاور استفاده کنند که نیازمند فردی باشند تا چشم انداز و دورنمای مسیری که انتخاب کرده اند را برایشان مشخص کند و یا هرگاه که احساس کردند برای تغییر و تحول شرکت خود، نیازمند یک فرد متخصص هستند.

برخی از افراد، کمک گرفتن از مشاور کسب و کار را تنها برای راه اندازی یک تجارت نوپا ضروری می دانند؛ در حالی ‌که مشاور باید در طول حیات یک کسب و کار در کنار صاحبان و مدیریان باشد تا بتوانند مشکلات پیش روی سازمان را به موقع، تشخیص و راه حل های مناسب پیدا کنند.

مقاله پیشنهادی: بوم مدل کسب و کار

وظایف مشاور کسب و کار

در ادامه به چند مورد از وظایف مشاور کسب و کار اشاره می کنیم:

  • جمع آورری اطلاعات و تهیه گزارش های کامل درمورد همه فرآیندهای موجود در سازمان و ارائه آن ها؛
  • پیش‌بینی وضعیت کسب و کار در بازه های زمانی مشخص در آینده؛
  • ارائه راه حل های مفید و کارآمد در جهت رفع مشکلات متداول یا غیر منتظره در کار؛
  • ارائه راهکارهای جدید برای آزمودن برنامه های تجاری و سپس تهیه گزارش از نتیجه آن ها؛
  • تشکیل جلسات منظم و کارگاه های تخصصی برای کارکنان سازمان؛
  • برنامه ریزی برای اطلاع رسانی تغییرات کسب و کار و بهبود خدمات به مشتریان؛
  • تشکیل ارتباط موثر و شبکه‌سازی با بقیه مشاورین؛
  • بررسی و یافتن ترندهای جدیدی که در یک صنعت خاص، رواج پیدا می کند؛
  • یافتن راه های خلاقانه و جدید جهت تامین مالی سازمان و ارائه راهکار برای حفظ نقدینگی و…

وظایف مشاور کسب و کار به موارد گفته شده محدود نمی‌شود و می‌تواند با توجه به مدل هر کسب و کار و اهداف شرکت، بسیار محدودتر یا گسترده‌تر از این وظایف باشد.

 

ویژگی های مشاور کسب وکار

اگر بخواهیم به صورت کلی، ویژگی های یک مشاور کسب و کار را، بدون در نظر گرفتن زمینه ای که در آن فعالیت دارد بیان کنیم، چندین ویژگی اصلی وجود دارد که در ادامه آورده شده است:

1. داشتن اعتماد به نفس

اعتماد به توانایی ها و مهارت های خود به عنوان یک مشاور کسب و کار و تاثیر آن در صحبت و رفتار فرد، می تواند منجر به جلب اطمینان مشتری شود تا کارفرما با خیالی آسوده، کار را به مشاور محول کند.

2. داشتن تواضع و فروتنی

اصولا افراد موفق در هر زمینه ای معتقدند که «همیشه حق با مشتری ا‌ست» و این تفکر، نشان دهنده حرفه ای بودن فرد است؛ در نتیجه یک مشاور قابل اعتماد باید متواضع و فروتن باشد و هنگام کار با اطرافیان و مشتریان خود، غرور و خودستایی نداشته باشد و به وظیفه خود که کمک به درخشش کسب و کارها است، متعهد بماند.

3. شنونده خوبی بودن

لازمه ارائه مشاوره و راه حل مناسب به کسب و کارها، شنیدن و گوش سپردن دقیق به صحبت ها و نیازهای مشتری است؛ زیرا این کار به مشاور کسب و کار برای فهم درست موضوع و یافتن راهکارهای مناسب و مطابق با مسئله، کمک می‌کند. علاوه بر شنونده خوبی بودن، پرسش سوالات دقیق و مرتبط نیز موجب شفاف سازی موضوع و بررسی جوانب مختلف مسئله نیز می شود.

4. برخورداری از مهارت‌های ارتباطی

مهارت های ارتباطی لازم برای مشاور کسب و کار شامل مهارت های کلامی و نوشتاری می شود که هر دو آن ها مهم و تاثیر گذار هستند؛ برخی از این توانایی ها شامل سخنرانی در جلسات، برقراری ارتباط کلامی با مشتریان، مکاتبه و ارتباط نوشتاری می شود.

5. به روز رسانی مهارت ها و اطلاعات

یک مشاور حرفه ای باید متناسب با زمان خود پیش برود و دانش و اطلاعات خود را به روز کند تا بتواند با آگاهی کامل، مشکلات کسب و کارها را تشخیص دهد و راه حل های مناسب ارائه کند. مشاور باید تشخیص دهد که متناسب با هر موقعیت، از کدام مهارت و برنامه های خود استفاده کند تا بهترین نتیجه را برای خود و مشتری به همراه داشته باشد.

6. توانایی کسب اعتماد و رضایت مشتری

مشاور کسب و کار باید بر اساس نتایج مشاوره ها و برنامه های خود به مشتری ثابت کند که همه تلاش خود را برای حل مشکلات او و ارائه راه حل کارآمد، انجام داده است و در راه توسعه و پیشرفت کسب و کار مشتری با تمام توان خود تلاش می‌کند. در این صورت، مشتری از هزینه ای که برای مشاور می پردازد راضی است و برای ادامه همکاری با او تمایل خواهد داشت.

7. توانایی انجام کارهای گروهی

یک مشاور حرفه ای باید بتواند با گروهی که به عنوان مشاور به آن‌ها ملحق می شود و قرار است به آن ها مشاوره ارائه دهد، چه به صورت موقت و چه به صورت دائم، ارتباط برقرار کند و خود را عضوی از آن گروه بداند تا همکاری و کار گروهی آن ها نتیجه بخش باشد. هماهنگی با افراد تیم باعث می شود گروه به سوی دستیابی به اهداف مورد نظر که توسعه و پیشرفت کسب و کار است، هدایت شود.

بیشتر بخوانید: توسعه کسب و کار

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --