نام تجاری یا برند شامل یک اسم، نماد، طرح یا ترکیبی از آن ها است که برای تمایز کالا و خدمات یک کسب و کار از رقبا استفاده می شود و به مشتری این امکان را می دهد تا یک محصول را از دیگری شناسایی کند. در انتخاب این نام باید دقت زیادی داشت تا پیام اصلی محصول و خدمات، به درستی به مخاطب انتقال داده شود.
نام تجاری چیست؟
نام تجاری به ترکیبی از نام، عبارت، طرح، نماد یا هر ویژگی دیگری گفته می شود که معرف یک کسب و کار در سطح گسترده است و محصول و خدمات آن را از سایرین متمایز می کند. برند، ارزش و منافع معینی را برای مخاطبان تعریف می کند تا به این وسیله، در بازارهای شلوغ و پیچیده، مشتریان بتوانند آن ها را بشناسند و هدف آن، فراتر از فروش کالا و خدمات است. علامت تجاری یا همان لوگو، عنوان قانونی نام تجاری و معرف و ارائه دهنده آن است.
به عبارتی، برند همان چیزی است که مخاطب با دیدن، شنیدن، حس کردن و یا هر نوع ارتباطی با آن، به شکل ذهنی، دیداری یا شنیداری، ویژگی های آن را در ذهن و قلب خود احساس می کند. به صورت کلی، نام تجاری به مجموعه ای از برداشت های ذهنی، احساسی و منطقی گفته می شود که مخاطب نسبت به یک کالا یا خدمات بر اساس برند آن در میان محصولات و خدمات مشابه قائل می شود.
فرایند انتخاب نام تجاری
در ادامه، فرایند لازم جهت انتخاب نام تجاری را باهم بررسی می کنیم:
1. هویت اصلی برند خود را تعریف کنید
پیش از آن که وارد فرایند انتخاب اسم برای برند خود شوید، لازم است به این پرسش پاسخ واضحی دهید که «اهداف کسب و کار شما چیست و قصد دارید به چه چیزی در آینده تبدیل شوید؟». جواب این سوال همان چیزی است که به آن «هویت بنیادین برند» گفته می شود که این هویت شامل موارد زیر است:
- چشمانداز: چه اهداف و آینده ای را برای کسب و کار خود درنظر گرفته اید؟
- مأموریت: فلسفه وجودی برند شما چیست؟
- ارزش ها: کسب و کار شما بر پایه چه ارزش هایی بنا شده است؟
با بررسی و تعیین این سه مورد، اهداف کلی کسب و کار شما را مشخص می شود و تمامی فعالیت های سازمان، تحت تأثیر آن ها قرار می گیرند (از جمله انتخاب نام تجاری).
2. طوفان فکری راه بیندازید
این مرحله از انتخاب اسم برند، جالب ترین قسمت آن است؛ چراکه باید همه دوستان و نزدیکان خلاق خود را که فکر می کنید می توانند به شما کمک کنند را به دعوت کنید تا با استفاده از منابع فکری آن ها، برای انتخاب یک نام مناسب، ایده بگیرید. شما می توانید برای صرفه جویی در زمان و رسیدن به نتیجه مورد نظر، یک سری موارد از پیش تعیینشده برای این جلسه آماده کنید؛ به طور مثال:
- همه صفت های مرتبط با کسب و کار خود را یادداشت کنید؛
- هر آنچه را که دوست دارید مشتریان در زمان استفاده از محصولات یا خدمات شما حس و دریافت کنند، یادداشت کنید؛
- تمامی کلماتی که به تجارت شما ربط دارند را بنویسید.
سپس، سعی کنید با کمک این مجموعه از کلمات و توصیفات، اسم های مناسب و جذابی پیشنهاد دهید.
3. اسم های پیشنهاد شده را بررسی کنید
در نهایت، باید از میان چندین نام پیشنهادی مرحله قبل، تنها سه مورد را باقی گذاشت و بقیه را حذف کرد که برای انجام این کار، لازم است به سایت ثبت علائم تجاری مراجعه کرده و بررسی کنید که کدام یک از این اسم های تجاری در دسترس هستند؛ زیرا به احتمال زیاد، اکثر آن ها از قبل توسط شرکت دیگری گرفته شده اند! در صورتی که، همه نام های انتخابی شما از پیش اشغال شده اند، ناامید نشوید و در نظر داشته باشید که فرایند انتخاب نام تجاری ممکن است طولانی و سخت باشد، ولی قطعاً ارزش این تلاش را دارد؛ زیرا شما قرار است برای زمانی طولانی، همه انرژی و پول خود را صرف برند کردن این نام هزینه کنید.
4. نام تجاری انتخابی خود را تست کنید
اگر در زمان انتخاب اسم برند، مشتریانی برای محصولات و خدمات خود دارید، بهتر است با کمک ابزارهای نظرسنجی کم هزینه، مانند ارسال ایمیل و پیام از آن ها بخواهید تا نظر خود را درمورد نام تجاری انتخابی شما بیان کنند. اگر شرایط عملی کردن این ایده را ندارید و یا می خواهید انتخاب حساب شده تری داشته باشید، می توانید با پرداخت هزینه بیش تر، برای نام های مورد نظر خود، موکاپ ها و صفحات فرود طراحی کنید (موکاپ ها فایل های آماده گرافیکی هستند که در موضوعات مختلفی مانند لوگو، کارت ویزیت، صفحه فرود و بسته بندی محصولات استفاده میشوند و در حقیقت پیش نمایش کار را پیش از اجرای آن به شما نشان می دهند).
سپس، برای هر نام تجاری، یک صفحه فرود درست کنید (صفحات فرود یا Landing Page ها، صفحاتی ساده ولی هدفمند هستند که جهت خوشامدگویی به کاربران، دعوت آن ها به انجام یک عمل و یا معرفی یک کالا یا خدمات خاص ساخته می شوند) و برای مدت مشخصی مانند یک هفته، این صفحات را به طور هدفمند برای مخاطبین خود در فضای وب (مانند گوگل ادز) تبلیغ کنید. در نهایت، هر یک از صفحات که نرخ تبدیل بالاتری دارد را به عنوان نام برند خود انتخاب کنید.
5. برند خود را به صورت قانونی ثبت کنید
برای انجام این مرحله می توانید از طریق سایت مرکز مالکیت فکری، طبق محصول یا خدمات خود اظهارنامه مربوطه را پر کنید و مدارک لازم را بفرستید که برای انجام این کار، احتیاجی به داشتن لوگو نیست. پیشنهاد می کنیم بلافاصله پس از انتخاب نام تجاری خود، دامنه اینترنتی مورد نظرتان را نیز تهیه کنید و آیدی شبکه های اجتماعی مرتبط با آن را نیز بسازید تا توسط فرد و شرکت دیگری اشغال نشود.
المان های مهم در ساخت برند
مفاهیم و المان های مهم در ساخت برند عبارت اند از:
- پیام برند (Brand’s Message)
پیام برند، نشان دهنده جایگاه و ارزشی است که کسب و کار برای مشتریان خود قائل است و تلاش بازاریابان و فروشندگان این است که این پیام را به شکلی جذاب به مخاطبان انتقال دهند تا تشویق به خرید شوند.
- تن صدای برند (Brand’s Tone Of Voice)
سبک و لحن خاصی که هر اسم برندی برای خود انتخاب می کند تا به این وسیله با مشتریان خود ارتباط برقرار کند؛ پس تن صدای برند، معرف شخصیت آن است و به واسطه لحن نوشتاری و گفتاری مشخص می شود.
- شخصیت برند (Brand Personality)
اگر نام تجاری را به عنوان یک انسان در نظر بگیریم، همه خصوصیات اخلاقی و رفتاری مرتبط با آن، به عنوان شخصیت برند شناخته می شود.
- تعهد برند (Brand Promise)
هر برندی، معرف یک سری مسئولیت ها و وظایفی است و در حقیقت، تعهد برند آن چیزی است که به مشتریان قول داده اید و قرار است برای آن ها انجام دهید.
- هویت برند (Brand Identity)
تمام آن چیزی است که به عنوان یک کسب و کار هستید و انجام می دهید و در واقع، هویت برند شخصیت، ماموریت و تعهدی است که نسبت به مشتریان خود دارید که باعث مزیت رقابتی کسب و کار شما می شود.
- جایگاه یابی برند (Brand Positioning)
تعیین می کند که چرا مشتریان هدف، برند شما را به سایر رقبا ترجیح می دهند و در حقیقت، جایگاهی است که برند، در مقایسه با رقبایش، در ذهن مشتریان دارد.
- تصویر برند (Brand Image)
تصویر ذهنی برند، مجموعه ای از باورها و تصورات دهنی است که مشتریان و مخاطبان نسبت به کسب و کار دارند.
- تجربه برند (Brand Experience)
موضوعی است که تداعی کننده احساسات، عواطف و واکنش های رفتاری مشتریان است و به واسطه محرک هایی مثل طراحی، بسته بندی، ارتباطات و کمپین های تبلیغاتی خلق می شود.
مقاله پیشنهادی: فرانچایز
ویژگی های ضروری برای نام تجاری
در ادامه ویژگی های یک اسم برند ایدهآل را با هم بررسی می کنیم:
1. بامعنا و مفهوم باشد
اسم برند شما باید با اهداف و ارزش های بنیادین کسب و کارتان، ارتباط معنایی داشته باشد و بتواند یک ذهنیت مثبت در مشتریان ایجاد و با آن ها ارتباط برقرار کند.
2. منحصر به فرد باشد
اسم انتخابی شما باید منحصر به فرد، به یادماندنی و متمایز از سایر رقبا باشد تا در ذهن مخاطب ماندگار شود. در انتخاب اسم برای کسب و کار تازه تاسیس خود، به هیچ عنوان از نام های مشابه برندهای بزرگ و مطرح استفاده نکنید؛ زیرا این کار موجب می شود تا شما یک شرکت فیک و کپی شده از برند اصلی به نظر برسید و حتی ممکن است وکلای این شرکت های بزرگ، برای محافظت از اسم برند، از شما شکایت کنند و در دردسر بیفتید.
3. ساده و راحت باشد
نام تجاری انتخابی شما باید به گونه ای باشد که هر فردی با هر اطلاعاتی بتواند به راحتی آن را بخواند، تلفظ کند، بنویسد و جستجو کند. نکته مهمی در انتخاب نام به زبان فارسی وجود دارد و آن این است که برخی کلمات، دارای چند نگارش متفاوت هستند و همین امر می تواند باعث سردرگمی مخاطب شود؛ پس سعی کنید اسمی انتخاب کنید که تنها یک نوع نوشتار داشته باشد.
4. قابل ثبت باشد
همان طور که در قسمت قبل گفته شد، اسم تجاری شما باید به صورت قانونی قابل ثبت باشد و دامنه های اینترنتی آن نیز آزاد باشد؛ در نتیجه، پیش از انتخاب یک نام، باید از آخرین تغییرات قوانین انتخاب اسم برند اگاه شوید.
5. آینده نگرانه باشد
در انتخاب نام تجاری، لازم است به صورت آینده نگرانه تصمیم بگیرید و تفکر خود را فراتر از مرزهای جغرافیایی و شرایط کنونی خود ببرید؛ یعنی همیشه به چشم انداز آینده خود نیز دقت داشته باشید. به طور مثال، در زمان راه اندازی یک کسب و کار، احتمالا حوزه فعالیت شما در حد یک استان و نهایتاً شهرهای اطراف است، اما شاید در آینده، فعالیت خود را به تمام شهرهای کشور و حتی کشورهای همسایه نیز گسترش دادید.
6. بصری باشد
در نظر داشته باشید، اسم برند شما باید به گونه ای باشد که بتوان آن را از طریق المان های گرافیکی و طراحی به شکل مناسبی بیان و معرفی کرد تا یک تصویر واضح از کسب و کار شما در ذهن مخاطب شکل بگیرد.
کارکرد نام تجاری در کسب و کار
در ادامه کارکرد نام تجاری در کسب و کار را بیان می کنیم:
- اسم برند تعهدی بر کیفیت، ارزش و ثبات فعالیت کسب و کار است؛
- شامل سبک، شخصیت، پیش زمینه و احساس برای کسب و کار است؛
- برند به مشتریان می گوید که انتظار قیمت بالا یا پایین، برای پرداخت هزنیه یک محصول یا خدمات را داشته باشند؛
- چگونگی تعریف اسم برند، باعث خلق ارزش ها و اولویت های یک کسب و کار می شود؛
- اسم برند می تواند نشان دهنده بروز بودن کسب و کار باشد؛
- در برخی مواقع، جدا از کالا و خدمات، می توان نام تجاری را فروخت؛
- یک برند موفق می تواند یک محصول یا خدمت شکست خورده را دوباره زنده کند.
دیدگاهتان را بنویسید