توسعه کسب و کار، به استراتژی ای گفته می شود که برای یافتن فرصت های جدید و پرورش آنها برای کمک به رشد کسب و کار استفاده می شود. بر اساس فوربس، توسعه کسب و کار به معنای “ایجاد ارزش بلند مدت برای یک سازمان از مشتریان، بازارها و روابط” است.
توسعه کسب و کار شامل وظایف و فرآیندهایی است که برای توسعه و پیاده سازی فرصت های رشد درون و بین سازمان ها انجام می شود. این کار، یک زیرمجموعه از زمینه های کسب و کار، تجارت و نظریه سازمانی است. همانطور که گفته شد، توسعه کسب و کار، ایجاد ارزش بلند مدت برای یک سازمان از مشتریان، بازارها و روابط است. فرایند توسعه بیزنس می تواند به هر فعالیتی توسط یک سازمان کوچک یا بزرگ، سازمان غیر انتفاعی یا سودآور اشاره کند که هدف آن، “توسعه بخشی” کسب و کار به هر نحوی است.
علاوه بر این، Business Development می تواند به صورت داخلی یا خارجی توسط یک مشاور توسعه کسب و کار انجام شود. توسعه کسب و کار خارجی می تواند از طریق سیستم های برنامه ریزی که توسط دولت ها برای کمک به کسب و کارهای کوچک قرار داده شده است، تسهیل شود. همچنین، ساخت اعتبار نیز می تواند به تسهیل توسعه کسب و کار کمک کند.
توسعه کسب و کار، با تحلیل و آماده سازی فرصت های رشد بالقوه برای مدیریت ارشد یا هیئت مدیره و همچنین حمایت و نظارت بر پیاده سازی آنها مرتبط است. در هر دو مرحله ی توسعه و اجرا، توسعه کسب و کار با همکاری و ادغام دانش و بازخورد از توابع تخصصی سازمان، به عنوان مثال، تحقیق و توسعه، تولید، بازاریابی و فروش، اطمینان حاصل می کند که سازمان قادر به پیاده سازی فرصت رشد به صورت موفق است.
مراحل پیاده سازی توسعه کسب و کار چیست؟
مراحل پیاده سازی توسعه کسب و کار، به مراحل مختلفی از رشد و توسعه یک کسب و کار جدید اشاره می کند. بر اساس منابع مختلف، می توان مراحل Business Development را به شکل های متفاوتی تعریف کرد. اما یکی از مدل های رایج، مدل پنج مرحله ای است که موارد زیر را شامل می شود:
- مرحله وجود:
در این مرحله، کسب و کار تازه شروع به فعالیت کرده و هدف آن، بقا و جذب مشتریان است. در این مرحله، کسب و کار هنوز درآمدی ندارد و با مشکلاتی مانند کمبود سرمایه، نبود بازار، رقابت بالا و عدم اطمینان از مدل کسب و کار روبرو است.
- مرحله بقا:
در این مرحله، کسب و کار توانسته است مشتریان ثابتی را جذب کرده و درآمد کافی را برای پوشش هزینه های عملیاتی خود تامین کند. در این مرحله، کسب و کار هنوز سودآور نیست و باید با چالش هایی مانند بهبود کیفیت محصولات و خدمات، افزایش بازدهی، کاهش هزینه ها و ایجاد تفاوت نسبت به رقبا مقابله کند.
- مرحله موفقیت:
در این مرحله، کسب و کار به سودآوری رسیده و می تواند رشد پایداری را تجربه کند. در این مرحله، کسب و کار باید تصمیم بگیرد که آیا می خواهد در حالت پایدار بافی بماند و سود خود را تقسیم کند یا می خواهد به مرحله بعدی رشد برود و سرمایه گذاری بیشتری را انجام دهد. در این مرحله، کسب و کار با فرصت ها و تهدیدهایی مانند گسترش بازار، افزایش تقاضا، ورود رقبای جدید و تغییرات محیطی روبرو است.
مقاله پیشنهادی: طوفان فکری
- مرحله پرواز:
در این مرحله، کسب و کار به سطح بالایی از رشد و سودآوری می رسد و می تواند به بازارهای جدید وارد شده و محصولات و خدمات جدیدی را ارائه دهد. در این مرحله، کسب و کار باید با چالش هایی مانند مدیریت تغییر، ایجاد ساختار سازمانی مناسب، جذب و نگهداری استعدادها، حفظ کیفیت و ارزش اضافه، و ایجاد هماهنگی بین واحدهای مختلف مواجه شود.
- مرحله بلوغ منابع:
در این مرحله، کسب و کار به حداکثر سطح رشد خود می رسد و می تواند از منابع خود به بهترین شکل استفاده کند. در این مرحله، کسب و کار باید با چالش هایی مانند رقابت شدید، کاهش نوآوری، اشباع بازار، و تغییر نیازهای مشتریان دست و پنجه نرم کند. در این مرحله، کسب و کار می تواند از استراتژی هایی مانند تنوع سازی، تجدید سازمانی، ادغام و خرید، و ایجاد ائتلاف ها برای حفظ مزیت رقابتی خود استفاده کند.
این مدل پنج مرحله ای، یکی از مدل های معروف توسعه کسب و کار است که توسط نیل چرچیل و ویرجینیا لوئیس در سال 1983 ارائه شده است.
بهترین استراتژی های توسعه کسب و کار
بهترین استراتژی های توسعه کسب و کار ممکن است بسته به نوع، اندازه و هدف کسب و کار شما، تفاوت داشته باشند. اما برخی از استراتژی های کلی که می توانند به شما کمک کنند عبارتند از:
- تعریف اهداف کسب و کار خود:
شما باید اهداف کلی و خاص خود را برای رشد و سودآوری کسب و کار خود مشخص کنید و بر اساس آنها، فرصت های مناسب را شناسایی و انتخاب کنید.
- تحقیق درباره بازار هدف خود:
شما باید بازار هدف خود را به خوبی بشناسید و نیازها، ترجیحات و رفتار مشتریان خود را درک کنید. این امر، به شما کمک می کند تا محصولات یا خدماتی را ارائه دهید که مورد تقاضا و پسند مشتریان باشند و همچنین تلاش های بازاریابی و فروش خود را به آنها سازگار و همسو کنید.
- شناسایی شرکا و مشتریان بالقوه:
شما باید شرکا و مشتریان بالقوه خود را در بازار هدفتان پیدا کنید و با آنها تماس بگیرید تا امکان همکاری یا شراکت را بررسی کنید. شما باید فعالانه به دنبال فرصت های جدید باشید و از تماس با شرکت ها یا سازمان هایی که به آنها علاقه مند هستید، نترسید.
- ایجاد روابط قوی:
روابط قوی با مشتریان، شرکا و سایر ذینفعان صنعت، برای توسعه کسب و کار حیاتی است. شما باید وقت بگذارید تا این روابط را بسازید و نگه دارید و همیشه آماده باشید تا به دیگران، در هر جا که می توانید کمک کنید. این کار می تواند شامل ارائه مشاوره یا منابع ارزشمند یا فقط بودن یک شریک یا تامین کننده قابل اعتماد باشد.
- شبکه سازی:
حضور در رویدادها و کنفرانس های صنعتی، عضویت در سازمان های حرفه ای و دنباله روی از فرصت هایی که برای ملاقات و ارتباط با دیگران در صنعت خودتان، می تواند به شما کمک کند تا شرکا، مشتریان و منابع سرمایه گذاری بالقوه را شناسایی کنید.
- انتخاب شاخص های کارایی موثر:
شما باید شاخص های کارایی مناسبی را برای اندازه گیری و ارزیابی عملکرد و پیشرفت خود در توسعه کسب و کارتان انتخاب کنید. این شاخص ها، باید با اهداف کسب و کارتان هماهنگ بوده و شامل مواردی مانند تعداد فرصت های ایجاد شده، نرخ تبدیل، میزان رضایت مشتریان و سود حاصل از هر مشتری باشد.
- ایجاد روابط بلند مدت با مشتریان:
شما باید سعی کنید تا روابط بلند مدت و وفادارانه با مشتریان خود برقرار کنید.
تفاوت توسعه کسب و کار و رشد کسب و کار
توسعه کسب و کار و رشد کسب و کار، دو مفهوم متفاوت هستند که گاهی اوقات با هم اشتباه گرفته می شوند. توسعه کسب و کار به استراتژی ای گفته می شود که برای یافتن فرصت های جدید و پرورش آنها برای کمک به رشد کسب و کار استفاده می شود. توسعه کسب و کار، شامل وظایف و فرآیندهایی است که برای توسعه و پیاده سازی فرصت های رشد درون و بین سازمان ها انجام می شود. Business Development ایجاد ارزش بلند مدت برای یک سازمان از مشتریان، بازارها و روابط است.
رشد کسب و کار، به افزایش اندازه یا تعداد یک کسب و کار گفته می شود. رشد کسب و کار یک تغییر مثبت کمی است که می توان آن را مشاهده و اندازه گیری کرد و معمولاً با معیارهایی مانند درآمد، سود، سهم بازار و تعداد مشتریان اندازه گیری و ارزیابی می شود. بعبارت دیگر، رشد کسب و کار نشان دهنده این است که یک کسب و کار در حال بزرگ شدن و موفق شدن است.
بنابراین، تفاوت توسعه کسب و کار با رشد آن این است که توسعه کسب و کار شامل تغییرات کیفی و کمی در کسب و کار است که به بهبود عملکرد، فرآیندها، محصولات، خدمات و روابط کمک می کند. رشد کسب و کار فقط شامل تغییرات کمی در اندازه یا تعداد کسب و کار است که به افزایش درآمد و سود منجر می شود.
مقاله پیشنهادی: بازاریابی عصبی
دیدگاهتان را بنویسید